НАЧАЛО

АБОНАМЕНТ

РЕКЛАМА

БАНКОВИ ДАННИ

F.A.Q.

Speditor IM

КОНТАКТИ


Speditor NET за Windows • Инсталация и основно меню • Настройки на програмата • Търсене на потребител/фирма • Разговор с друг потребител • Преглед оферти в Борса • Преглед оферти от Асистент • Често задавани въпроси Изтегли
Speditor NET Work & Joy
simsetup.exe (782kB)

Speditor NET за Android Изтегли за Android (1.2 MB)

Speditor NET за iOS Изтегли за iOS (1.6 MB)

FAQ - Често Задавани Въпроси


1. При клик върху бутон/линк от програмата в Windows 10/11 не се случва нищо, каква е причината?

Причината е в прекратената подръжка на Microsoft за браузъра Internet Exolorer. Той вече не работи и пренасочва към Microsoft Edge, което не винаги става коректно. Необходимо е просто да премахнете Internet Exolorer от компютъра си. Това може да стане от "Settings" - "Apps" (или "Control Panel") - "Programs and Features" - "Turn Windows features on or off" - вътре изключете "Internet Explorer 11" и натиснете "ОК". Вероятно ще се наложи рестарт.


2. Вместо кирилица в програмата излизат ??? или квадратчета, смяната на шрифта от настройки не помага! Какво да направя?

За да включите подръжка на шрифтове на кирилица в Windows XP, влезте в "Control Panel". Вътре изберете "Regional and Language Options". В отворилият се прозорец селектирайте третият таб - "Advanced". Селектирайте "Bulgarian", както е по казано на картинката по долу и натиснете "ОК".

За Windows 7 и Windows 8 / 10 - влезте в "Control Panel". Вътре изберете - "Region and Language" (само Region за Windows 8/10). В отворилият се прозорец селектирайте последният таб - "Administrative", натиснете бутона "Change system locale". Селектирайте "Bulgarian", както е показано на картинката по долу и натиснете "ОК".


 

© INFO Speditor NET - 2004 - 2024   e-mail: info@speditor.net, тел. 02 8553028, 02 8553129 или мобилен 088 9553129